Европски савјет позваће Израел да не нападне Рафу и Иран да не наоружава Русију

ГС
Европски савјет позваће Израел да не нападне Рафу и Иран да не наоружава Русију

БРИСЕЛ - У нацрту закључака самита Европског савета (ЕС), који ће бити одржан 21. и 22. марта, пише да ће ЕС позвати Израел да не спроведе најављену операцију у Рафи и Иран да престане да помаже наоружавање Русије.

Шефови европских држава ће на том самиту захтјевати и моменталну хуманитарну паузу у Гази која ће водити одрживом прекиду ватре, преноси Ројтерс.

"ЕС позива владу Израела да се суздржи од операције у Рафи где преко милион Палестинаца тренутно тражи сигурност и приступ хуманитарној помоћи", пише у нацрту.

ЕС је спреман да одговори значајним мерама против Ирана услед извештаја да Техеран даје балистичке ракете Русији за употребу против Украјине. "ЕС позива треће партије да моментално престану са пружањем материјалне подршке ратној агресији Русије против Украјине", пише у нацрту.

Они ће такође захтевати од Високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља да припреми даље санкције против Бјелорусије, Сјеверне Кореје и Ирана. Како се наводи, овај закључак ЕС захтева одобрење шефова држава свих 27 чланица Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана