Европски парламент усвојио резолуцију о Мађарској

Танјуг
Европски парламент усвојио резолуцију о Мађарској

БРИСЕЛ- Европски парламент усвојио је данас резолуцију о Мађарској у којој је изразио снажну забринутост због, како наводи, нарушавања демократије, владавине права и основних права у Мађарској, посебно кроз недавно усвојени тзв. пакет "заштите националног суверенитета“.

За резолуцију у којој се осуђују "намјерни, континуирани и систематски напори мађарске владе да поткопа темељне вредности ЕУ" гласало је 345 посланика ЕП, док је 104 било против, а 29 суздржано.

Усвојена резолуција, такође, критикује премијера Виктора Орбана и због тога што је прошлог месеца уложио вето у ЕУ на давање веćе финансијске помоćи Украјини. У резолуцији се позива и на нов корак у процедури када је ријеч о владавини права у Мађарској који би евентуално могао довести до суспензије права Мађарске на вето у ЕУ.

Усвојена резолуција ЕП није правно обавезујућа, али може да допринсе да се повећа политички притисак на Орбана уочи самита ЕУ који ће се одржати 1. фебруара у Бриселу, када ће лидери земаља чланица поново покушати да договоре нову помоћ за Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана