Европски парламент тужи Европску комисију због фондова Будимпешти

Срна
Европски парламент тужи Европску комисију због фондова Будимпешти

БРИСЕЛ - Европски парламент ће тужити Европску комисију због одлуке да одмрзне 10,2 милијарде евра мађарских фондова, саопштио је члан Европског парламента Данијел Фројнд.

”Сада је званично. Европски парламент ће тужити Комисију на суду због фондова Мађарске. Ово је добра вијест за владавину права у Европи”, навео је Фројнд у објави на платформи “Икс”.

Лист “Политико” објавио је у уторак, 12. марта, да је одбор за правна питања Европског парламента одржао састанак иза затворених врата и да је са 16 гласова “за” и једним “против” одлучено да се поднесе тужба против Комисије због њеног наводног неуспјеха да заштити новац пореских обвезника од злоупотребе.

Комисија је у децембру саопштила да би Мађарска могла да тражи надокнаду до 10,2 милијарде евра након што је та земља увела реформу правосуђа.

Међутим, посланици Европског парламента су у јануару наложили правној служби да анализира одлуку Европске комисије да одмрзне средства и могућност покретања правног поступка код Суда правде ЕУ. Укупно је 345 европских посланика подржало такву резолуцију, док су само 104 гласала против.

Портпарол Комисије ЕУ за буџет и људске ресурсе Балаж Ујвари истакао је да ЕУ наставља да блокира

око 21 милијарду евра фондова за Мађарску, укључујући новац у кохезионим фондовима, ЕУ фонду за опоравак и отпорност и “РипауерЕУ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана