Европски парламент тражи од Москве враћање румунског злата

СРНА
Европски парламент тражи од Москве враћање румунског злата

СТРАЗБУР - Европски парламент усвојио је захтјев којим се позива Русија да врати румунско злато и друго благо која су јој дата на чување током Првог свјетског рата.

У резолуцији се апелује на Руску Федерацију да врати у Румунију остатке румунског националног блага које је дато Русији на чување 1916. и 1917. године.

Парламент признаје да су неке културне, вјерске и архивске реликвије враћене Румуније у периоду од 1935. до 1956. године, али истиче да Москва није вратила 91,5 тона злата, што је дио резерви румунске националне банке.

Русија и Румунија су 2003. године формирале заједничку комисију за проучавање питања која произилазе из историје билатералних веза, укључујући и враћање румунског блага, што је такође, укључивало краљевске колекције драгуља и ријетких кованица, државне архиве, историјске рукописе и слике.

Парламент је затражио од Службе за спољне послове ЕУ да укључи враћање румунског насљеђа у дипломатску агенду ЕУ-Русија када регионална ситуација дозволи наставак политичког дијалога. /крај/дд

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана