Европски парламент позвао МКС да распише потјерницу за Лукашенком

Танјуг
Foto: МКС

СТРАЗБУР - Европски парламент позвао је данас Међународни кривични суд (МКС) да распише потерницу за бјелоруским предсједником Александром Луакшенком.

"Међународни кривични суд већ има налоге за хапшење руског предсједника Путина и руске комисионерке за људска права Мариле Лвове-Белове, а сада европарламентарци позивају МКС да размотри сличан потез и за Лукашенка", навео је Европски параламент у саопштењу на свом сајту.

Европско законодавно тијело тврди да влада Лукашенка носи одговорност за злочине почињене против Украјине, посебно због, како се наводи, депортације украјинске дјеце.

ЕП је позвао на "све неопходне кораке на међународном нивоу" да се осигура кривично гоњење бјелоруских лидера одговорних за ова дјела.

Како наводи "Кијев индепендент", ЕП је осудио кршења људских права у Бјелорусији, дигао глас против учешћа бјелоруских спортиста на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, позвао на пуштање свих политичких затвореника и оштрије санкције Минску.

У саопштењу се упозорава на "све већу потчињеност Бјелорусије Москви" и позива се ЕУ да одлучније подржи бјелоруску демократску опозицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана