Европске земље се суочавају са контиунираном несташицом лијекова

Anadolija
Европске земље се суочавају са контиунираном несташицом лијекова

БРИСЕЛ- Према недавном истраживању, европске земље још увијек се суочавају с високом несташицом лијекова, што негативно утиче на пацијенте, преноси Анадолија.

Фармацеутска група Европске уније (ПГЕУ) провела је истраживање са апотекама у 29 земаља, укључујући чланице ЕУ, Туркиyе, Норвешку и Сјеверну Македонију. Резултати истраживања показали су да се несташица лијекова у већини европских земаља значајно погоршала у односу на прошлу годину. У четвртини ових земаља 600 лијекова је једва доступно, док је 20 посто земаља пријавило несташицу 200 до 300 лијекова, наводи се.

Три четвртине земаља пријавило је да су несташице ове зиме биле веће у односу на прије годину дана.

Истраживање је такођер показало да се у апотекама широм Европе најтеже могу наћи лијекови попут антибиотика групе амоксицилин, који се користе у лијечењу инфекција респираторног тракта, сирупи против кашља који се користе у лијечењу педијатријских болести, парацетамол у облику сирупа, те неки лијекови за снижавање тлака. Разлог несташице је пад понуде упркос растућој потражњи.

Сезонске инфекције, посебно грипа и респираторни синцицијски вирус (РСВ), почеле су рано и ове године напредовале јаче него иначе у европским земљама. Стручњаци кажу да је слабији имуни систем повезан с пандемијским рестрикцијама јер људи нису били изложени неким вирусима током овог периода.

Произвођачи лијекова, такођер неприпремљени за велику потражњу, суочени су са све већим бројем инфекција, с енергетском кризом у Европи и растућим цијенама сировина које утичу на производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана