Европскe земље јачају безбједност због пораста антисемитске реторике

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Власти шитом Европе појачавају своје безбједносне мјере, након што су јеврејске групе упозориле да су изненадни напади Хамаса од викенда довели до пораста антисемитске реторике на Интернету, пренио је данас Гардијан.

Француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен позвао је регионалне званичнике широм земље да хитно успоставе појачано обезбјеђење у синагогама и јеврејским школама, као и да се војници из француске Операције Сентинел, то јест специјалне снаге које патролирају улицама и штите кључне локације, распореде како би се створило ''видљиво и систематско'' безбједносно присуство.

Полиција у Берлину саопштила је да је ''поднијела тужбе'' након што су примили обавјештења да појединци ''који славе нападе на Израел деле пецива'' дуж главних улица тог града, а убрзо након тога, државни канцелар Олаф Шолц саопштио је да влада ''неће прихватити да се гнусни напади на Израел прослављају на нашим улицама''.

Централни савјет Јевреја у Њемачкој саопштио је да су у блиском контакту са властима и да се појачавају полицијске мјере у јеврејским институцијама широм земље.

Лондонска Метрполоитен полиција саопштила је да је појачала патроле у дијеловима града усред ''бројних инцидената, укључујући оне који су објављени на друштвеним медијима, у вези са текућим сукобом у Израелу и на граници са Газом''.

Полиција је такође саопштила да повећан  број патрола има за циљ да обезбједи ''видљиво присуство и сигурност у нашим заједницама''.

Шпански лист Ла Разон пренео је да је Министарство унутрашњих послова увело "неопходне мере" за заштиту јеврејске заједнице у земљи.

У Италији, Министарство унутрашњих послова саопштило је да је наредило да се појача надзор широм земље.

Последњих година институције и невладине организације упозоравају да је антисемитизам у порасту у Европи и позивају власти да учине више да зауставе тај тренд.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана