Европска комисија предложила опсежну реформу царина, такса и на пакете мање вриједности

Танјуг
Европска комисија предложила опсежну реформу царина, такса и на пакете мање вриједности

БРИСЕЛ - Европска комисија (ЕК) предложила је најамбициознију реформу царинског система у ЕУ од њеног оснивања, а она предвиђа таксе и на пакете са робом која кошта мање од 150 евра.

Према саопштењу на сајту Европске комисије, реформа има три темеља, а то су сарадња са представницима бизниса, ефективнији приступ царинским провјерама и модернији приступ е-трговини.

Реформа предвиђа да се компаније које извозе у ЕУ прикључе на ново чвориште података ЕУ царина (EU Customs Data Hub).

Приступ на ову платформу ће 2028. године имати компаније које се баве е-трговином, 2032. ће сви трговци почети да користе овај систем на добровољној основи, док ће он постати обавезан за све извознике у ЕУ 2038. године.

Платформе које се баве продајом робе ће бити одговорне за поштовање царинских прописа, што значи да одговорност неће, као до сада, бити на потрошачима и превозницима.

Реформа ће поједноставити рачунање царина на робу ниске вриједности која је купљена ван ЕУ, јер ће све бити сведено на четири категорије царина.

ЕК предвиђа и увођење таксе на мање пакете вриједности до 150 евра, пошто се сматра да преваранти често манипулишу цијеном робе да би сасвим избјегли царину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана