Европска комисија: Повећан прогнозирани економски раст

Срна
Foto: Илустрација

ФРАНКФУРТ- Европска комисија повећала је прогнозирани економски раст у ЕУ, истичући да је Европа избјегла рецесију током зиме која се очекивала усљед енергетске кризе.

Комисија је у извјештају упозорила да ће висока инфлација наставити да утиче на економију тако што ће нарушавати могућност људи да троше.

У документу се истиче да су прогнозе раста за 20 земаља еврозоне за ову годину порасле на 1,1 одсто, у односу на фебруарске прогнозе од 0,9 одсто.

Потпредсједник Европске комисије Валдис Домбровскис изјавио је да се европска економија "изузетно добро држи" у свјетлу специјалне руске војне операције у Украјини.

Домбровскис је истакао да "базна инфлација остаје константно висока, што би могло да наруши куповну моћ људи, успори раст инвестиција и омета приступ кредитима", јавио је АП.

Европске комисија прогнозира повећање економског раста блока за сљедећу годину са 1,5 на 1,6 одсто.

У Европи се очекивала зимска енергетска катастрофа, након што је Русија прекинула већину испоруке природног гаса на континенту, усљед рата у Украјини. Рекордне цијене гаса потребног за загријавање кућа и напајање електрана довеле су и до пораста потрошачких цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана