Европска комисија покреће поступак против Хрватске пред судом ЕУ

Срна
Европска комисија покреће поступак против Хрватске пред судом ЕУ

ЗАГРЕБ - Европска комисија одлучила је да покрене поступак против Хрватске пред Судом ЕУ због тога што у своје законодавство није у потпуности пренијела све релевантне одредбе директиве о амбалажи и амбалажном отпаду, као и званичну опомену због непотпуног преноса правила ЕУ о процесним гаранцијама за дјецу у кривичним поступцима.

Циљ директиве о амбалажи и амбалажном отпаду је да се заштити животна средина и осигура добро функционисање унутрашњег тржишта, преносе хрватски медији.

Према одредбама те директиве, земље чланице треба да рециклирају 65 одсто амбалажног отпада до 2025. године, што ће порасти на 70 одсто 2030. године.

Државе чланице биле су дужне да пренесу директиву у своја национална законодавства до 5. јула 2020. године.

- Хрватска није у потпуности пренијела све релевантне одредбе директиве у национално законодавство - навела је Комисија.

Директива је законодавни акт ЕУ, који се не проводи директно у земљама чланицама, али се њоме дефинише циљ који се жели постићи у одређеном подручју, а земљама чланицама се препушта да властитим законима осигурају провођење тих циљева.

Државама чланицама оставља се рок, обично од двије године, да директиву транспонирају у своје законе.

Комисија је навела и да ће од Суда ЕУ затражити изрицање финансијских санкција Хрватској, будући да се случај односи на несаопштавање мјера о преносу директиве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана