Европска комисија планира повећање производње муниције

Срна
Европска комисија планира повећање производње муниције

БЕРЛИН - Европска комисија развила је план за повећање производње муниције, укључујући муницију за тешку артиљеријску хаубицу калибра 155 милиметара да би их испоручила Украјини и повећала сопствене резерве блока, објавио је данас “Шпигл”.

План је подијељен у три фазе, наводи се у извјештају.

Земље ЕУ ће моћи одмах да повећају испоруке муниције Украјини у оквиру прве фазе плана, за коју се очекује да ће сутра бити поднијета Комисији на разматрање.

С тим циљем ће високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ ускоро предложити додатни пакет војне подршке Кијеву у вриједности од милијарду евра.

Током друге фазе, земље чланице ЕУ почеће заједничку набавку муниције калибра 155 милиметара преко Европске одбрамбене агенције да би повећале постојеће резерве и осигурале дугорочне испоруке муниције у Украјину, пише лист.

ЕУ би у трећој фази требало да повећа своје производне капацитете како би избјегла несташице муниције у наредним годинама усред промјењивог безбједносног окружења.

У међувремену, Украјина се суочава са проблемима снабдијевања муницијом, наводи лист, позивајући се на документ ЕУ, пошто Русија производи много више него што је сада способна читава одбрамбена индустрија ЕУ.

Западне земље испоручују Украјини различите врсте система наоружања, укључујући ракете противваздушне одбране, вишеструке ракетне системе, тенкове, самоходну артиљерију и противавионске топове откако је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана