Европол: Ухапшено 27 особа у Литванији и Италији због продаје хране с истеклим роком

Танјуг
Foto: Еуропол

ХАГ - Полиција у више земаља чланица ЕУ открила је криминалну мрежу која враћа храну с истеклим роком у ланац снабдијевања и ухапсила 27 лица у Литванији и Италији.

Користећи слабости у ланцу снабдијевања које је проузроковала пандемија Ковид-19, осумњичени су почели да набављају велике количине хране и пића с истеклим роком, саопштио је Европол.

Они су потом хемикалијама брисали датум истека отиснут на појединачним производима и поново штампали нови. 

У другим случајевима, потпуно нова етикета је фалсификована и залијепљена, стварајући утисак да је упакована храна или пиће још увијек свјеже и сигурно за конзумирање.

Овај посебан начин рада откривен је и даље праћен у оквиру ОПСОН-а, велике истраге прехрамбене индустрије коју координира Европол.

Истраге које су услиједиле које су водиле земље чланице и које је координирао Европол довеле су до двије циљане операције.

 

Полиција у Литванији и другим земљама чланицама, уз координацију Европола и Евроџаста 23. маја 2023. разбила је организовану криминалну групу која је на тржиште вратила милионе прехрамбених производа с истеклим роком с измијењеним етикетама. 

Вјерује се да су криминалци, који су такође под истрагом због преваре с ПДВ-ом великих размјера, зарадили најмање милион евра од преваре с означавањем хране.

Службеници који су извршили 70 претреса, пронашли су раствараче за домаћинство, штампаче и етикете. 

Укупно је пронађено више од милион пакета хране и пића који су спријечени да уђу на тржиште.

Током акције проведене 11. јула ухапшена су три лица. 

Европол је координирао акцију, коју су у Италији провели италијански карабињери, уз подршку италијанске финансијске полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана