Европол: Ухапшено 256 особа због трговине “стакленим” јегуљама

ГС
Европол: Ухапшено 256 особа због трговине “стакленим” јегуљама

ХАГ - У операцији Језеро ухапшено је 256 особа одговорних за трговину живим јегуљама, саопштено је данас из Европола.

Како се наводи, они су одговорни за трговину 25 тона живих младих, такозваних “стаклених” јегуља у вриједности од око 13 милиона евра, јавља Танјуг.

Јегуље, током свог раног развоја, пролазе кроз стадијум “стаклене јегуље”, током које су величине игле и готово невидљиве. Популација европских јегуља (Anguilla anguilla) смањила се за 90 одсто и заштићена су врста.

Међу ухапшенима су држављани Кине, Малезије, Француске, Шпаније и Португала, укључујући двиjе “мете високе вриједности” и педесетак њихових најближих сарадника.

Поред тога, заплијењена је имовина у вриједности од више од милион евра и банковне рачуне на којима се налазило више од два милиона евра.

- Операција "Lake" циља на трговину заштићеном европском стакленом јегуљом, што је један од најразорнијих злочина против дивљих животиња - наводи Европол и додаје да је трговина стакленим јегуљама једна од најуноснијих илегалних трговина заштићеним врстама на свијету, са илегалним профитом који достиже и три милијарде евра.

У операцији су учествовале Сједињене Америчке Државе, Мароко, Колумбија, као и велики број европских држава, међу којима је и Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана