Европол: Ухапшена 62 кријумчара миграната са Кубе у ЕУ

ГС
Европол: Ухапшена 62 кријумчара миграната са Кубе у ЕУ

ХАГ- У заједничкој акцији Европола и полиције и других служби Србије, Њемачке, Сjеверне Македоније, Грчке и Шпаније ухапшена су 62 кријумчара миграната, који су кријумчарили мигранте са Кубе у Европску унију.

Како је саопштено из Европола, акција је изведена у јуну ове године, а у истрази коју су координисали Европол и Интерпол утврђено је да су 25 од 62 ухапшених кубански држављани и да су за уплате од 9.000 евра организовали путовања, преласке и лажне документе за мигранте.

Мигранти су летјели са Кубе у Србију, између којих у то врИЈеме нису биле потребне визе, након чега би преко СЈеверне Македоније били пребацивани у Грчку, одакле су летЈели ка Шпанији.

Утврђено је да је на тај начин прокријумчарено око 5.000 Кубанаца у Европску унију и остварен профит од 45 милиона евра.

Истрага је покренута у октобру 2021. године, након што су српске, грчке, сјеверномакедонске и финске власти пријавиле повећан број кубанских држављана који покушавају да уђу у Европу са фалсификованом документацијом.

Поред тешких услова, криминалци би искористили најугроженије мигранте, укључујући малољетнике, и изложили их преварама, пљачкама и изнудама, а у појединим случајевима жене су пребачене у друге криминалне групе ради сексуалне експлоатације.

У истрази и акцији хапшења учествовало је Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Управа криминалистичке полиције и Служба за борбу против огранизованог криминала, наводи Европол.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана