Европол: Ухапшена 43 припадника организоване криминалне мреже Ндрангета

Tanjug
Foto: Europol

РИМ- У Италији су јутрос ухапшена 43 припадника италијанске организоване криминалне мреже Ндрангета, у заједничкој операцији у којој су учествовали Европол и Евроџаст.

    Више од 1.000 полицајаца италијанских, њемачких и аустријских служби за спровођење закона, обрачунало се са припадницима италијанске криминалне мреже са сједиштем у Кротонеу, граду у италијанској покрајини Калабрији, наводи се у саопштењу Европола.

    Међу притворенима, који су претежно италијанске националности, има и њемачких и аустријских држављана, налази се и високо рангирана особа за коју се вјерује да је кључни актер у овој криминалној структури.

    Током акције заплењено је 16 предузећа, 25 некретнина и 15 возила, вриједних више од пет милиона евра.

    У заједничкој операцији за спровођење закона ангажоване су специјалне безбедносне снаге, дронови, полицијске јединице са обучаваним псима и неколико хеликоптера.

    Истражитељи су открили да су осумњичени учествовали у алармантном низу криминалних активности, укључујући:

• корумпирање локалних политичара;

• манипулација изборима;

• постављање лица од поверења на кључне административне позиције;

• дослух у поступцима тендера за јавне набавке;

• убиство, насиље и изнуда;

• превара и прање новца;

• недозвољена трговина отпадом;

• криминална завјера са другим криминалним организацијама.

    Како стоји у саопштењу, ова поликриминална мрежа, која је злоупотребљавала јавне функције, огранак је мафијашке организације Ндрангета и могла је да манипулише и локалним изборима у Калабрији.

    "Ндрангета је поставила своје чланове на кључне административне и политичке положаје како би контролисала и експлоатисала територију. Изнуде и насиље били су дио начина рада овог клана. Да би наметнуо ауторитет синдиката, њихов шеф је наредио чак убиство 2014. године", наводи се у саопштењу.

    Криминална мрежа је могла да утиче на поступке јавних набавки у Италији, што је резултирало коришћењем најмање три милиона евра из фондова Европске уније.

    Истражитељи су доказали да су криминалци били у стању да поставе сложене шеме прања новца широм свијета преко кључних посредника, попут хакера.

    Њемачки хакери су успјели да преваре банкарски систем и д‌јелују на тајним платформама за трговину како би опрали незакониту имовину

    Приходи од злочиначког подухвата "прани су" и путем веза у пиљарима, ресторанима, коцкарницама, као и пословима обезбеђења, транспорта, грађевинарства и некретнина, наводи се у саопштењу Европола.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана