Европол: Широм Европе ухапшена 51 особа у оквиру борбе против радне експлоатације

Танјуг
Европол: Широм Европе ухапшена 51 особа у оквиру борбе против радне експлоатације

ХАГ- У заједничкој акцији коју је спровела 31 држава широм Европе ухапшена је 51 особа у оквиру борбе против радне експлоатације и трговине људима, а посебно експлоатације држављана земаља које нису чланице ЕУ и избјеглица, саопштио је данас Европол.

У саопштењу се наводи да су од 20. до 27. априла органи за спровођење закона, граничари и пореске власти широм Европе идентификовале 334 потенцијалне жртве радне експлоатације и 160 починилаца у 31 држави.

Заједничку акцију Европске мултидисциплинарне платформе против криминалних пријетњи (ЕМПАЦТ) предводила је Холандија уз подршку Европола и Европске агенције за рад (ЕЛА).

Током акције покренуто је 476 нових истрага о разним кривичним делима, од чега 80 у радној експлоатацији.

Извршене су инспекције у широком спектру сектора као што су угоститељство, достава хране, прехрамбена индустрија, козметичке услуге, здравствене услуге, логистика и дистрибуција, пољопривреда, грађевинарство и рударство.

Акција је спроведена у Холандији, Француској, Италији, Румунији, Албанији, Аустрији, Белгији, Бугарској, Хрватској, Кипру, Чешкој, Данској, Финској, Нјемачкој, Грчкој, Мађарској, Ирској, Летонији, Литванији, Луксембургу, Молдавији, Сјеверној Македонији, Пољској, Португалији, Словачкој, Словенији, Шпанији, Шведској, Швајцарској, Украјини и Великој Британији.

EMPACT се бави борбом против организованог међународног криминала који погађа ЕУ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана