Европол: Разбијена мреже трговаца дрогом углавном састављена од Албанаца

Танјуг
Европол: Разбијена мреже трговаца дрогом углавном састављена од Албанаца

ХАГ - У заједничкој акцији Евроџаст-а, Европол-а и органа за спровођење закона у Њемачкој, Италији и Холандији, разбили мрежу трговаца дрогом углавном састављену од албанских држављана, и том приликом је ухапшено 35 осумњичених и претресено 51 мјесто.

У акцији је учествовало више од 600 полицајаца, а криминална мрежа наводно је одговорна за велики шверц кокаина и канабиса из Јужне Америке у Европу и његову даљу дистрибуцију широм Европске уније, објавио је Европол.

Починиоци су познати и по употреби насиља, укључујући ​​мучења и отмице у сврху изнуде.

Они су имали неколико логистичких база, у којима су биле ускладиштене опојне супстанце и имовинска корист стечена кривичним дијелом, а тамо су се могли састајати сарадници у криминалној мрежи.

Трговци дрогом су посједовали велику флоту возила опремљених софистицираним скривеним одељцима, мобилним телефонима опремљеним апликацијама за шифроване поруке и другим услужним програмима.

Према истрази, криминална мрежа је у периоду од марта 2020. до јуна 2021. најмање 36 пута увезла робе укупне количине од једне тоне кокаина и једне тоне хашиша.

Ове супстанце би на дистрибутивном тржишту донелије више од милијарду евра.

Током истраге заплењено је и више од милион евра у готовини. Евроџаст је помогао властима поменутих земаља у успостављању и финансирању заједничког истражног тима у случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана