Европа ујутро окована ледом, а послије подне кува од врућине

GS
Foto: PacificStandard

Ових дана у већем дијелу Европе је отоплило, због адвекције топле ваздушне масе са Атлантика и с југозапада, то јест са сјевера Африке и Медитерана, пише Телеграф.

На југу и југоистоку Шпаније биљежи се право љетње вријеме, уз температуре од 28°Ц.

Над југозападом Европе налази се веома развијен антициклон, а у оквиру њега преко западне Европе и запада Медитерана простире се и веома изражен термички гребен, уз прилив веома топле ваздушне масе.

Широм западне и југозападне Европе температуре достижу 20°Ц, а најтоплије је у Шпанији и Португалу, уз вриједности од 23°Ц у централним предјелима Португала до 26°Ц на југоистоку Шпаније, односно у Мурсији.

Топла ваздушна маса донијела је отопљење већем дијелу Европе и потиснула ледену даље ка истоку и ка Сибиру. Отоплило је и на југу Скандинавије и у европском дијелу Русије, преноси Телеграф.

Најтоплије је данас као и јуче на југозападу Европе, уз температуре и изнад љетњих 25°Ц, локално и до 28°Ц, а најтоплије ће бити на југоистоку Шпаније и то на ширем подручју Валенсије и Мурсије, гдје се овог поподнева и мјерило 28°Ц.

Иначе, апсолутни максимуми за ове предјеле Шпаније за јануар су 27–28°Ц, али још се не може потврдити да ли ће они негдје бити и оборени.

Иначе, ове вриједности су и за 10–15 степени више од просјека за јануар.

Врло топло је и у Француској и на југу Италије, уз температуре понегдје и изнад 20°Ц, а врло топло је и у Ирској са 15°Ц.

Ипак, у једном дијелу Европе остало је и даље ледено вријеме, уз температуре и испод -30°Ц. Ријеч је о унутрашњем дијелу сјеверне Скандинавије, па тако док је на југозападу Европе скоро 30°Ц, у пограничном дијелу Финске, Норвешке и Шведске максимална је температура од -32°Ц.

Дакле, чак 60 степени разлике је над Европом, а температурни градијент најизраженији је на сјеверу Европе, па управо над овим предјелима ових дана бјесне олује, уз орканске ударе вјетрова, преноси поменути медиј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана