Европа остаје без хероина, појавила се много гора алтернатива

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Европски центар за праћење дрога и зависности о дрогама (ЕМЦДДА) упозорио је на појаву новог синтетичког опиоида који се производи у Кини, а масовно долази преко Балтика у западну Европу, продирући на тржиште хероина и масовно убијајући људе.

Дрога звана "Нитазен" одговорна је за нагли пораст смртних случајева у Естонији и Летонији прошле године - скоро 100, а исто се сада догађа у Француској и Ирској, пише Политико.

У извјештају о дрогама за 2024. ЕМЦДДА наводи да је та дрога 100 пута јача од хероина, али и од синтетичког опоида фентанила.

"Нитазени се понекад продају као 'синтетички хероин' и откривени су у лажним лијековима на тржишту дроге", наводи се у извјештају и додаје да нагла појава опоида може да резултира вишеструким тровањем у кратком периоду.

Док је "опиоидна криза" у размјерама у којој постоји у Сједињеним Америчким Државама још увијек далеко за Европу, шест од седам нових синтетичких опиоида били су нитазени.

Како се наводи, то је тржиште дрога које се брзо развија, на коме су недозвољене дроге широко доступне и нове моћне синтетичке супстанце настављају да се појављују, рекао је директор ЕМЦДДА Алексис Гуздил.

Нитазени, произведени у Кини већ неколико година су на радару здравствених и агенција за спровођење закона.

Синтетички опиоиди, првенствено фентанил, убили су око 75.000 људи у САД прошле године, додајући милион оних који су умрли откако је епидемија употребе лијекова против болова на рецепт експлодирала у земљи око 2000. године.

У САД су лијекови против болова уступили мјесто хероину, а хероин синтетичким опиоидима, што је изазвало страх од сличног процеса у Европи.

То је посебно забрињавајуће с обзиром на пријетећу могућност "хероинске суше", будући да су у априлу 2022. године, талибани забранили узгој опијума и прераду хероина у Авганистану, чиме су уништили 95 одсто авганистанске производње.

С обзиром на то да земља чини девет десетина свјетске понуде, то значи да европски корисници хероина конзумирају свој пут кроз ограничене залихе. 

"Било би мудро припремити се за могућу несташицу хероина крајем 2024. или 2025.", предвиђа ЕМЦДДА.

Иако је агенција саопштила да је прерано да се утврди да ли би смањење доступности хероина довело до већег тржишта за синтетичке опиоиде, земље ЕУ би ипак требало да прошире приступ лијечењу, појачају програме размјене игала и направе залихе анти-опиоидног лијека налоксона како би се спријечила предозирања, наводи се у извјештају.

Те мјере би такође помогле да се ријеши још једна наркотичка темпирана бомба - трансформација кокаина у масовно потрошачко добро.

Када се бијели прах први пут раширио у Европи 1980-их, кокаин је био елитна дрога, повезана у популарној култури са познатим личностима, а данас је свуда и његова  приступачност је порасла, као и негативни здравствени ефекти које носи са собом.

Употреба кокаина "изгледа да постаје све чешћа у рањивијим или маргинализованим групама у неким земљама, као што су Француска и Белгија, наводи се у извјештају и додаје да се убризгавање кокаина и употреба крек кокаина пријављују у све већем броју земаља, доприносећи бројним локализованим епидемијама ХИВ-а у Европи посљедњих година.

Како се наводи, нестао је гламур и са употребом крека се шири великим западноевропским градовима, а локалне и националне владе покушавају да нађу одговор. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана