Евакуисане три болнице и хиљаде кућа због бомбе из Другог свјетског рата

GS
Foto: Telegram

КЕЛН - Власти њемачког града Келна евакуисале су три болнице и хиљаде кућа због неексплодиране бомбе из Другог свјетског рата која је пронађена током грађевинских радова на новом медицинском кампусу.

Америчка ваздушна бомба тешка 1.000 килограма, опремљена предњим и задњим ударним детонатором, требала би да буде деактивирана данас.

Евакуација је била у плану још прије шест мјесеци, када су почели радови на ископавању локације, због основане сумње да би ту могла бити откривена неексплодирана убојита средства.

Успостављена је евакуациона зона од 500 метара око подручја локације бомбе.

Према мишљењу стручњака, на тој локацији вјероватно се налази још око осам неексплодираних авионских бомби, али то ће бити утврђено тек даљим ископавањима.

У операцији евакуације учествује око 1.300 припадника полиције, безбједности, ватрогасаца, особља хитне помоћи, као и око 800 волонтера који су обилазили становнике како би се увјерили да ће сви напустити своје домове.


Власти су ово описале као највећу и најопсежнију операцију те врсте још од 1945. године.

Двије болнице евакуисане су јуче, а трећа данас, заједно са око 10.000 становника којима је наређено да напусте станове.

Градска управа је, такође, преусмјерила градски саобраћај.

Пацијенти су распоређени у друге болнице широм града у више од 300 кола хитне помоћи или премјештени у привремено изграђено склониште, док су мјештани пребачени у импровизована склоништа у школским зградама, преноси Срна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана