Еутаназиран медвjед због напада на планинара, упркос критикама активиста

Tanjug
Еутаназиран медвjед због напада на планинара, упркос критикама активиста

РИМ - Званичници италијанске покрајине Тренто данас су потврдили еутаназију женке медјведа за коју се вјерује да је одговорна за напад на француског планинара раније овог мjесеца, упркос протестима активиста за права животиња.

Активисти су саопштили да убиство медвjеда, познатог као Кј1, оставља њена три младунца у ризику. "ОПИА Италиа је забринута због одстрањивања Кј1, кога смо покушали да спасемо са две правне радње", рекла је адвокатица италијанског огранка Међународне организације за заштиту животиња Клаудија Такани. 

Она је напоменула да је налог за убиство животиње у претходна два случаја налик овом обустављен, како би се испитале друге могућности, преноси АП. ДНК анализа узета након што је француски планинар нападнут показала је да је одговоран Кј1, а покрајина 

Тренто обиљежила је овог медвједа као "опасног" након што је установила да је дошао у контакт са људима најмање седам пута. Француски планинар нападнут је 16. јула након што је скренуо са стазе, а током напада је задобио повреде руке и ноге, али је успео да побегне и потражи помоћ. Овај инцидент је девети напад на људе откако су мрки медвједи поново уведени у покрајину 1999. године у оквиру пројекта Европске уније, а први откако је прошлог љета у Тренту убијен планинар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана