Еуроактив: Маестрална саботажа Руса

ГС
Еуроактив: Маестрална саботажа Руса

БРАТИСЛАВА - Сумња се да су руски техничари намерно саботирали словачке мигове-29, које је та земља наслиједила из ере совјетског савеза, пише Еурактив.

Ради се о чак 29 мигова, навео је тај портал, позивајући се на ријечи словачког министра одбране Јарослава Нађа.

Ријеч је о двомоторним авионима совјетске производње који су били дио словачке војске која их је добила послије раздвајања од Чешке 1993. 

Недавно су дати Украјини, а словачка војска их није користила од августа 2022.

"Они су могли да лете, али то не значи да су били оспособљени и за битке. Украјинци су дошли у Словачку, недељу дана прије поласка мигова, донијели резервне делове и прегледали авионе", објаснио је Нађ након што је опозиција коју предводи партија Смер-СД бившег премијера Роберта Фица оштро критиковала због одустајања од вриједних летјелица.

Али на авионима су примјећене грешке, а словачки министар одбране сугерише да су их можда намјерно направили руски техничари који су били у војној авио-бази Слиач у Словачкој све до прошле године.

"Чак је и полиција то истраживала, на основу наших сумњи. Било је делова у моторима авиона којима су приступали словачки техничари, а затим су постојали дијелови којима су приступали само руски техничари. Кварови су се појавили само у оним деловима којима су Руси приступали", рекао је Нађ.

Иако истрага није показала намјеру, Министарство одбране је "осјетило губитак повјерења у руске техничаре у Слиачу јер су се грешке појављивале на мјестима до којих су само они могли да дођу", додао је министар.

И генерал-потпуковник Лубомир Свобода, бивши пилот највишег ранга, такође је сугерисао да су Руси намјерно оштетили авионе.

"Од њих смо преузели мотор који је требало да траје 350 сати. И на крају је летио само 70 сати. Шта можемо учинити од тога? Можда је било лоше израде, назовимо то тако. Не знам", рекао је у интервјуу за Деник Н.

Руска амбасада у Словачкој саопштила је да је испорука словачких борбених авиона Украјини довела до "непредвидиве и опасне ескалације сукоба, за коју ће бити одговорни иницијатори донијетих одлука".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана