ЕУ жели да повећа капацитет за лансирање малих сателита у свемир

Танјуг
ЕУ жели да повећа капацитет за лансирање малих сателита у свемир

Европски званичници и шведски краљ Карл XVI отворили су данас прву копнену лансирну рампу ЕУ на територији Европе. Европска унија жели да повећа капацитет за лансирање малих сателита у свемир новом лансерном лампом у сjеверној Шведској, пренео је данас АП.

Нова рампа у свемирском центру Есранге у близини града Кируна требало би да надогради тренутне капацитете ЕУ, односно лансирну рампу у Француској Гвајани под контролом Европске уније.

Предсjедница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да су мали сателити кључни за праћење природних катастрофа у реалном времену и, у светлу руског рата у Украјини, могу да помогну у гарантовању глобалне безбедности.

''Данас знамо да храбре украјинске снаге ефикасно користе мале сателите за праћење кретања руских трупа'', изјавила је фон дер Лајен. Извршни директор тог центра Стефан Гардефјорд је рекао да је "ово огроман скок за Шведски свемирски центар, за Шведску, за Европу и остатак свијета“.

Он је додао да су ''мали сателити пресудни за многе функције свакодневног живота савременог света, а потреба за њима ће се само повећавати у годинама које долазе, када ће свемир играти још важнију улогу''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана