ЕУ започела правно процесуирање Пољске због закона о руским утицајем

Танјуг
ЕУ започела правно процесуирање Пољске због закона о руским утицајем

БРИСЕЛ - Европска комисија је данас саопштила да је предузела први корак у правном процесуирању Пољске због закона о испитивању руског утицаја за који критичари наводе да би могао да доведе до забране дјеловања опозиционих политичара.


„Европска комисија је данас отворила поступак тако што је послала званично писмо опомене Пољској због кршења закона ЕУ", наводи се у саопштењу ЕК.

Из Брисела је саопштено да се новим законом неоправдано мијеша у демократски процес и оставља могућност ограничења дјелотворности политичких права лица изабраних на демократским изборима, преноси Ројтерс.

Одлука пољског предсједника Анџеја Дуде да потпише закон појачала је забринутост у Бриселу и унутар опозиције у Пољској због, како се наводи, демократског назадовања у највећој источној чланици Европске уније, наводи британска агенција.

Према закону формира се комисија, која би истраживала руски утицај у Пољској, и која би представила свој извјештај до 17. септембра, односно свега неколико недјеља прије избора који се очекују у октобру или новембру.

На основу извјештаја, било би могуће изрећи десетогодишње забране на кандидатуре на позиције јавних функција, укључујући позиције које имају контролу над трошењем јавних средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана