ЕУ жали због погубљења у Алабами: Снажно смо против смртне казне

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Европска унија дубоко жали због погубљења осуђеника за убиство Кенета Јуџина Смита у савезној америчког држави Алабама и снажно се противи смртној казни у сваком тренутку и у свим околностима.

"То је повреда права на живот и крајње ускраћивање људског достојанства", наводи се у саопштењу портпарола Европске службе за спољне послове.

Како се напомиње, смртна казна не дјелује као средство одвраћања од злочина већ представља коначну казну која чини неповратним извршење правде.

"ЕУ наставља да позива на универзално укидање смртне казне", поручује се у саопштењу.

Иако се поздравља чињеница да је 29 савезних америчких држава или укинуло смртну казну или увело мораторијум на погубљења, изражава се забринутост због тога што се број погубљења у САД повећао прошле године, гдје су 24 особе погубљене у пет савезних држава упркос општем паду коришћења смртне казне од 2020.

"Позивамо државе које одржавају смртну казну да спроведу мораторијум и крену ка њеном укидању, у складу са светским трендом", наводи се у саопштењу.

ЕУ је истакла да је ово први пут да је у САД коришћен метод присиљавања затвореника да удише чисти азот, чиме му је ускраћен кисеоник потребан за одржавање телесних функција, што је довело до азотне хипоксије, и указује на то да водећи стручњаци сматрају да је ријеч о посебно суровом и необичном виду кажњавања, поред тога што је егзекуција затвореника већ неуспјешно покушана у новембру 2022. године.

У Алабами је први пут је коришћењем азотног гаса погубљен осуђеник, што је та држава у САД назвала "досад најбезболнијом и најхуманијом методом погубљења",  док противници тврде да је метода сурова и експериментална.

Кенет Јуџин Смит (58), осуђен за убиство, усмрћен је у четвртак вече, рекао је гувернер Алабаме Кеј Ајви.

Смиту је стављена маска на лице и удахнуо је чист азотни гас кроз њу, што је изазвало недостатак кисеоника.

Смит је осуђен на смртну казну због убиства из 1988. године, а власти Алабаме већ су покушале да изврше казну у новембру 2022. године тако што је он везан за колица и покушано је да му се убризга смртоносна мешавина хемикалија.

Међутим, пошто они који је требало да изврше казну нису успели да Смиту пронађу вену, одустали су од покушаја у поноћ, када је истекао налог савезне државе за извршење смртне казне.

          Смит је један од двојице мушкараца који су осуђени за убиство Елизабет Сенет 1988. године.

          Он и још један мушкарац били су плаћени по 1.000 долара како би убили Сенет, а убиство је наручио њен муж, иначе пастор, који је био у великим дуговима и било му је потребно животно осигурање супруге.

          До сада најчешће коришћена метода извршења смртне казне у САД јесте смртоносна ињекција, која је уведена 1982. године.

           Погубљење азотним гасом никада раније није коришћено за извршење смртне казне у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана