ЕУ усвојила пакет санкција против починилаца сексуалног и родно заснованог насиља

Танјуг
ЕУ усвојила пакет санкција против починилаца сексуалног и родно заснованог насиља

БРИСЕЛ - Европска унија усвојила је пакет санкција против починилаца сексуалног и родно заснованог насиља да би ојачала глобалну одговорност, изјавио је високи представник за спољну политику Јозеп Борел у име Европске комисије.

"Све веће угњетавање жена и дјевојчица на глобалном нивоу и напади на њихова људска права су алармантни. Стојимо уз жене у Ирану, чије су слободе систематски ограничене и уз оне у Авганистану, гдје Талибани покушавају да избришу присуство жена и дјевојака из јавног простора, као и свуда у свијету где су основна права и слободе жена угрожена или ускраћена", нагласио је он.

Како је рекао ЕУ је "дубоко забринута" због извештаја да руске оружане снаге користе сексуално насиље над женама и дјецом у Украјини као оружје рата.

"Ове радње представљају ратне злочине и починиоци морају бити изведени пред лице правде. Наставићемо да радимо са нашим међународним партнерима да натерамо Русију да плати за ове злочине", рекао је Борел.

Европски портал Политицо пише да ће се у оквиру ових мера наћи девет појединаца и три организације, које ће бити део режима санкција за људска права и да је ово први пут да се овај оквир користи за кажњавање насиља над женама.

ЕУ саопштава такође да је донела значајне одлуке како би осигурала да жене у ЕУ имају исте могућности као и мушкарци.

На примјер, са новим правилима ЕУ о равнотежи полова у корпоративним одборима или транспарентности плата и жеља Уније је да постави правила широм ЕУ за борбу против насиља над женама и насиља у породици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана