ЕУ укида визе за носиоце српских пасоша са КиМ

Танјуг
Foto: Мондо

БРИСЕЛ - Савјет ЕУ донио је данас одлуку о укидању виза за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, чиме је завршен законодавни процес о овом питању у ЕУ.

 „Савјет ЕУ данас је усвојио уредбу којом се обезбјеђује да цио регион Западног Балкана подлеже истом визном режиму, укинувши искључења која су раније важила за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије“, наводи се у саопштењу Савјета ЕУ.

Усвајањем ове уредбе, како се напомиње, завршава се законодавни процес.

То значи да, пошто уредба ступи на снагу, што ће се догодити 20. дана након што она буде објављена у Службеном листу ЕУ, она ће почети да се примјењује у свим државама чланицама ЕУ.

Европски парламент је 23. априла изгласао визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, на приједлог европарламентарца Матјажа Немеца, који је у претходном сазиву ЕП био извјестилац за укидање тих виза.

Срби са КиМ, који посједују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, били су једини којима је и даље била потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године.

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана