ЕУ позвала земље чланице да обезбиједе више муниције Украјини из својих залиха

ГС/Агенције
ЕУ позвала земље чланице да обезбиједе више муниције Украјини из својих залиха

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 363. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Кијев покушава да врати контролу над дјелимично блокираним путевима снабдјевања Артјомовска (Бахмута). Министар Дмитриј Кулеба сматра да је потребно да Украјина буде примљена у ЕУ и НАТО како завладао мир на цијелом Евроатлантском простору.

Лавров: Посјета Бајдена Кијеву је представа

МОСКВА - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров назвао је посјету предсједника САД Џозефа Бајдена Кијеву "представом".
Он је у обраћању новинарима назвао представом и нови пакет војне помоћи који је Вашингтон обећао Кијеву.

"Шта је ново у томе? Знате, представа траје. Наставља се. Све функционише на тај начин, са становишта бивших западних колега и спасавања нацистичког режима. Такви покушаји су узалудни", рекао је Лавров на питање новинара да прокоментарише Бајденову посјету Кијеву и нови пакет војне помоћи Украјини.

ЕУ позвала земље чланице да обезбиједе више муниције Украјини из својих залиха

Европска унија позвала је данас земље чланице да обезбиједе више муниције Украјини из својих залиха, као и из свих поруџбина оружја која можда треба да им пристигну, како би помогле пораз руских снага у Украјини.

Према неким процјенама, Украјина испаљује и до 6.000 - 7.000 артиљеријских граната дневно, отприлике онолико колико мала европска држава наручи у мирнодопској години, али то је само око трећине броја које Русија користи у првих годину дана рата, преноси АП.

''Морамо хитно да дјелујемо, оно што је наша обавеза мјери се у недјељама, а не у мјесецима'', рекао је високи представник ЕУ за спољну политику у безбједност Жозеп Борељ.

Каже да је у писму послатом министрима одбране земаља чланица ЕУ позвао да ''дају приоритет Украјини'' када је ријеч о оружју и муницији.

Украјински председник Володимир Зеленски апеловао је на западне савезнике да убрзају војну подршку, упозоравајући да ће одлагања ићи на руку Русији како се инвазија приближава годишњици 24. фебруара, наводи АП.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће Алијанса успоставити шему испорука, како би помогла Украјини да добије залихе које су јој потребне.

''Сложили смо се да НАТО треба да помогне Украјини да развије систем набавки који је ефикасан, транспарентан и одговоран. Кључни ресурси морају да стигну до Украјине прије него што Русија може да искористи замах'', рекао је Столтенберг.

Он је најавио да ће се комисија експерата ускоро састати како би разговарала о томе како најбоље поступити.

НАТО верује да је Русија посљедњих недјеља покренула дуго очекивану офанзиву, подижући интензитет напада на истоку Украјине и истовремено јачајући снаге на југу, док су званичници навели да ће Украјина вјероватно покренути сопствену контраофанзиву на прољеће, наводи АП.

Бајден: Наша подршка Украјини остаје снажна

Подршка САД Украјини остаје снажна, изјавио је данас амерички предсједник Џозеф Бајден током разговора са пољским колегом Анџејем Дудом у Варшави, преноси Ројтерс.

"Као што сам рекао предсједнику Зеленском када смо јуче разговарали у Кијеву, наша подршка Украјини остаје непоколебљива", саопштио је Бајден.

Амерички предсједник данас разговара са својим пољским колегом Дудом о јачању источног крила НАТО-а, које се суочава са наставком сукоба у Украјини, саопштила је Бијела куćа.

Током поподнева се очекује обраћање америчког предсједника испред Краљевског замка у Варшави.

Шест цивила је убијено, а 12 рањено у руском гранатирању Херсона

Шест цивила је убијено, а 12 рањено у руском гранатирању пијаце и станице јавног превоза у граду Херсону, саопштила је данас украјинска војска.

У саопштењу се додаје да се Херсон нашао на удару граната док је руски предсједник Владимир Путин држао говор у којем је, како се наводи, приказао своју земљу као да није у рату са Украјином, преноси Ројтерс.

''Руска војска снажно гранатира Херсон. Поново немилосрдно убијајући цивилно становништво'', написао је украјински предсједник Володимир Зеленски на свом налогу на апликацији за размјену порука Телеграм.

''Свијет нема право ни на тренутак да заборави да руска суровост и агресија не познају границе'', написао је он у објави у којој је поставио и фотографију на којој се виде дијелови тијела на тротоару, уништене фасаде и станице јавног превоза.

Локалне власти су саопштиле да је Херсон био на удару вишецијевних бацача ракета Град.

Украјина је поново заузела Херсон у новембру након скоро осам мјесеци окупације од стране руских снага које су га заузеле убрзо након инвазије на Украјину прије годину дана, преноси Ројтерс.

Град Херсон и околна подручја су сада под готово сталним бомбардовањем руских снага које се налазе на супротној страни ријеке Дњепар.

Алијанса жали због одлуке Москве у вези са споразумом НОВИ СТАРТ

НАТО жали због одлуке Русије да суспендује учешће у Споразуму о контроли нуклеарног наоружања /Нови СТАРТ/, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

"Жалим због данашње одлуке Русије да суспендује учешће у споразуму Нови СТАРТ", рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом и украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом у Бриселу.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је током данашњег обраћања Федералној скупштини Руске Федерације да Москва суспендује учешће у споразуму Нови СТАРТ.

Амерички амбасадор у Москви позван на разговор

Руско Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да је амерички амбасадор у Русији Лин Трејси позвана на разговор због растуће умијешаности САД у сукобима на страни Украјине.

"Упућен је демарш шефу америчке дипломатске мисије, која је позвана данас у руско Министарство спољних послова, у вези са проширеним учешћем САД у непријатељствима на страни Кијева", наводи се у саопштењу.

Извор из Министарства наводи да је амбасадору речено да Вашингтон треба да повуче своје и снаге НАТО-а из Украјине, преноси РИА Новости.

"У циљу дееескалације ситуације у Украјини, САД морају да предузму кораке да повуку НАТО и америчко војно особље и опрему", истиче се у саопштењу.

У саопштењу је објашњено да је Трејсијева позвана због растућег америчког "агресивног курса" и све шире умијешаности у украјински сукоб, пренио је Ројтерс.

"У том смислу, амбасадору је речено да је контрапродуктиван тренутни агресивни курс САД у циљу породубљивања сукоба са Русијом у свим подручјима", додаје се се у саопштењу.

Такође, руска страна је затражила од САД да објасни екплозије које су оштетиле гасоводе "Сјеверни ток један" и "Сјеверни ток два" прошле године.

Путин: Запад би искористио и самог ђавола против Москве

Запад је отворен за то да искористи било кога у борби против Москве и искористио би чак и самог ђавола кад би било могуће, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

Према његовим ријечима, чини се да нико на Западу не примјећује да украјинска војска не крије да себе види као насљедника њемачких нацистичких дивизија.

"Зашто је то тако? Зато што, да се тако изразим, њих није брига и не занима их на кога ће се кладити у борби против нас, против Русије. Главна ствар је да се они које су одабрали боре против нас, против наше земље, тако да свако може бити искориштен. Видјели смо да то раде, користе терористе и неонацисте. Искористили би и самог ђавола да могу, да је он, не дај Боже, пристао да испуни њихове захтјеве и служи као оружје против Русије", нагласио је Путин у годишњем обраћању Федералној скупштини Руске Федерације.

Руски предсједник скренуо је пажњу на то да су међу припадницима Оружаних снага Украјине и Украјинске националне гарде популарни пришивачи са симболима СС дивизија "Дас Рајх", "Тотенкопф" и "Галиција", чији су чланови били у крви до лаката, јавио је ТАСС.

"Украјинска оклопна возила означена су ознакама `Вермахта`. Не тако давно, бригада украјинских оружаних снага - срамота ме да то кажем, све нас је срамота - добила је назив `Еделвајс`, што подсјећа на дивизију њемачког `Вермахта` која је учествовала у депортовању Јевреја, погубљавању ратних заробљеника и казненим операцијама против партизана у Југославији, Италији, Чехословачкој и Грчкој", напоменуо је Путин.

Путин је навео да су западне земље потрошиле више од 150 милијарди долара на помоћ и испоруку оружја Украјини.

Он је рекао да се не смањује проток новчаних средстава намијењених за финансирање војне подршке Украјини.

"У међувремену, проток средстава за рат се не смањује", истакао је Путин.

Путин: Запад игнорише нацистичку идеологију у Украјини

Запад игнорише идеологију неонациста у Украјини, који не крију чијим се насљедницима сматрају, стављају "свастике" на војну опрему и користе нацистичка имена, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

"Неонацисти не крију чијим се насљедницима сматрају. Изненађујуће је да нико на власти на Западу не примјећује то", рекао је Путин у обраћању Федералној скупштини Руске Федерације.

Он је напоменуо да Запад, као и тридесетих година прошлог вијека, наставља да се креће ка циљу усмјеравања агресије ка истоку, покушава да изазове рат на даљину у Европи и елиминише конкуренцију.

Путин је нагласио да је Запад директно одбио све ставове из безбједносних гаранција за Русију и постало је јасно да пријетња сваким даном расте.

"Ми смо у децембру 2021. године званично послали САД и НАТО-у нацрте споразума о безбједносним гаранцијама, али смо на за нас кључне и фундаменталне ставове добили директно одбијање. Тада је коначно постало јасно да је одобрено спровођење агресивног плана и да они неће стати. Пријетња је расла", додао је Путин.

Украјинска војска изводи вjежбе у близини Чернобиљске нуклеарне електране на сјеверу Украјине, преноси АФП. 

Како наводи агенција, ово место је постало „важан полигон" за украјинске трупе, који се налази 15 км од границе са Бјелорусијом.

Високи официр украјинске војске Сергеј Најев рекао је да је сврха вјежби да се „одрази офанзива непријатеља из Бјелорусије и спријечи искрцавање десанта". 

Како истиче АП, многи од учесника вежби нису професионални војници.

Да би се успоставио „трајан мир" у источној Европи и читавом евроатлантском простору морају бити испуњена два услова, рекао је шеф Министарства спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба у интервјуу за Си-Ен-Ену.

„Украјина треба да постане чланица ЕУ и НАТО. Русија мора да се промијени. А најинтригантнија је дебата шта да се ради са Русијом", сматра министар.

Раније је тврдио да Русија наводно још не жели мировне преговоре са Украјином. Истовремено, дипломата је позвао ЕУ да испоручи Украјини милион граната калибра 155 мм.

Кијев покушава да поврати дјелимично блокиране путеве снабдјевања до Артјомовска у Донбасу, рекао је за Спутњику војни експерт, потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

„Да би се деблокирали комуникациони путеви између насеља Артјомовск и Часовог Јара, у ово подручје су упућени мотивисани милитанти из националистичке јединице „Ајдар"", рекао је саговорник агенције.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана