ЕУ ограничила цијену гаса на 180 евра по мегават-часу

Танјуг
ЕУ ограничила цијену гаса на 180 евра по мегават-часу

БРИСЕЛ - Министри енергетике земаља Европске уније постигли су договор о горњој граници цијене гаса, објавио је данас на Твитеру портпарол Чешке, која предсједава ротирајућим предсједништвом ЕУ.

Договор је услиједио након вишенедјељних преговора о овој хитној мјери која је подијелила мишљења у цијелом блоку, који покушава да укроти енергетску кризу.

Према званичницима и документу у који је Ројтерс имао увид, министри енергетике чланица ЕУ сложили су се да се горња граница цене гаса активира када референтна цена премаши 180 евра по мегават-часу.

Горња граница цијене гаса у ЕУ би почела да се примењује ако цијене на терминском трговању на холандском гасном чворишту ТТФ пређу ниво од 180 евра по мегават часу током три дана узастопно, према документу у којем се детаљно описује споразум.

Ограничење може да се активира од 15. фебруара надаље и у почетку се неће примјењивати на ванберзанско трговање (ОТЦ), пише у документу.

Три европска званичника изјавила су да је Њемачка - која је била скептична по питању ограничења цијена - гласала данас за подршку договору ЕУ, упркос томе што је изразила забринутост да ће та мјера утицати на способност Европе да привуче испоруке гаса на цјеновно конкурентном глобалном тржишту.

Њемачка и друге земље које су скептичне према ограничењу цијене затражиле су додатне мјере заштите како би осигурале да огранићење буде суспендовано ако буде имало негативне посљедице, преноси британска агенција.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана