ЕУ поручила Русији: „Ни у сновима, ни послије рата“

Г.С.
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Европска унија нема намјеру да пребацује Русији приходе од замрзнутих средстава чак ни након укидања санкција.

СавЈет је одлучио да се руски приходи не сматрају сувереним средствима. Одлука ступа на снагу 23. маја, према проширеној одлуци Савјета ЕУ, објављено је у Службеном листу ЕУ.

„Неочекивани и ванредни приходи не треба да буду доступни Централној банци Русије у складу са важећим правилима чак и након укидања забране на трансакције“, наведено је у документу.

Савјет ЕУ је одлучио да приходи од руских резерви „не припадају сувереним средствима, па стога норме заштите суверених средстава на њих нису примјењиве“, преноси Комерсант.

Под неочекиваним и ванредним приходима, Савјет ЕУ подразумева приход који се акумулира захваљујући рестриктивним мјерама. Прес служба представништва Русије при Европској унији назвала је одлуку Савета ЕУ крађом, изјавивши да ће „посљедице створеног преседана бити непредвидиве“ за ЕУ, преноси Б92.

Европска комисија је 21. маја саопштила да ће први приходи од средстава Централне банке Русије бити пребачени Украјини у јулу. Планира се да се Украјини преко Европског мировног фонда усмјери 90 одсто остварене добити у 2024. години.

Украјина ове године може добити три милијарде евра од руских замрзнутих средстава. Новац ће бити намјењен војној помоћи. Након почетка специјалне војне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзнуле су око 280 милијарди долара средстава Централне банке Русије. Већи дио тих средстава налази се код белгијског депозитара Еуроцлеар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана