ЕУ планира да промијени политику према Кини, али уз наставак сарадње

Танјуг
ЕУ планира да промијени политику према Кини, али уз наставак сарадње

БРИСЕЛ - Европска служба за спољне послове представила је план за промјену политике Европске уније према Кини, са циљем да се смањи ризик економске зависности од Пекинга, али уз наставак сарадње када је ријеч о глобалним питањима.

Документ је најновији покушај Европске уније да успостави равнотежу између ставова њених 27 чланица и жеље да се задржи посебан приступ према Кини, уз истовремено очување блиског партнерства са Сједињеним Америчким Државама, наводи Ројтерс.

У документу, високи представник за спољну политику и безбједност Јозеп Борел навео је да постоје најмање три разлога за промјену политике према Кини.

Први је промјена Кине усљед пораста национализма, други је заоштравање конкуренције између САД и Кине и трећи је "чињеница да је Кина кључни играч у регионалним и глобалним питањима".

У приједлогу се додаје да ће "сарадња, конкуренција и ривалство и даље бити у средишту политике ЕУ према Кини", те да је очигледно да је посљедњих година ривалство постало важније.

-Међутим, морамо да наставимо да се бавимо Кином - наводи се у документу.

Истовремено, додаје се да координација са САД остаје кључна, међутим истиче се да ЕУ не би требало да прихвати политику у којој постоји само један побједник у надметању између САД и Кине.

Наводи се да ЕУ треба да диверзификује изворе снабдијевања у кључним секторима, поготово оним који су кључни за зелену и дигиталну транзицију.

Документ на седам страница послат је владама чланица Европске уније, уочи данашњег састанка њихових министара спољних послова у Стокхолму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана