ЕУ планира да од замрзнуте руске имовине купи оруже за Украјину

Танјуг
ЕУ планира да од замрзнуте руске имовине купи оруже за Украјину

БРИСЕЛ - Европска унија би могла да искористи приходе од замрзнуте руске имовине за помоћ Украјини у року од неколико мјесеци у оквиру плана који укључује куповину оружја за Кијев, саопштили су у четвртак лидери ЕУ.

Лидери 27 земаља чланица блока сагласили су се на састанку у Бриселу да наставе са радом на плану, који је ове недјеље представила Европска комисија.

Овај договор постигнут је после годину дана преговора о руској имовини вриједној 190 милијарди евра, преноси Гардијан.

Од укупних прихода, према плану, 90 одсто биће издвојено за војна трошења, а преосталих 10 одсто за реконструкцију Украјине после рата.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да би прва милијарда евра из шеме могла да буде исплаћена већ 1. јула.

-Можемо да очекујемо да прикупимо око три милијарде евра за 2024. годину, и сличну количину у будућим годинама - навела је Фон дер Лајен.

Пут за споразум је отворен након што је првобитна формулација измијењена због противљења Мађарске да се новац користи за наоружавање Украјине.

Комисија је процијенила да би профит од имовине - разних хартија од вриједности руске централне банке и готовине - могао да буде између 2,5 милијарди евра (2,73 милијарде долара) и три милијарде евра годишње.

Њемачка и Француска изразиле су снажну подршку том плану.

-Овај приход треба прије свега да се искористи за куповину оног оружја и муниције које су Украјини потребне за одбрану -рекао је немачки канцелар Олаф Шолц.

Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је, међутим, да се мора осигурати да се тај новац не троши на оружје и муницију.

Из Кремља је речено да би такав потез представљао кршење међународног права, као и да би Русија на то одговорила запљењивањем имовине држава чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана