ЕУ критикује Евровизију због забране застава ЕУ: Поклон непријатељима Европе

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Потпредсједник Европске комисије Маргаритис Шинас критиковао је одлуку Европске радиодифузне уније (ЕРУ) да забрани заставе ЕУ током финала Пјесме Евровизије, наводећи да је такав потез био поклон "непријатељима Европе".

"Невјероватно је оно што је ЕРУ урадио", рекао је Шинас за Политико.

Он је оцијенио да одлука ЕРУ да, по први пут, забрани истицање застава које нису заставе земаља учесница Пјесме Евровизије није донијета благовремено имајући у виду одржавање европских избора наредног мјесеца, као и то да је такав потез услиједио у вријеме када хиљаде демонстраната протестује против закона о такозваним "страним агентима" на улицама главног града Грузије Тбилисија у знак, како је навео, подршци демократским вриједностима које ЕУ заступа.

Шинас је додао да не може да нађе логично објашњење зашто ЕРУ то ради и чему то служи.

"Мање од мјесец дана од европских избора, ко побјеђује забраном заставе ЕУ на Евровизији? Само евроскептици и непријатељи Европе", оцијенио је Шинас.

Он је додао да ће разговарати са управом ЕРУ о овом питању.

"Разговараћу са њима. Нећу дозволити да ово прође. Тражићу објашњења и појашњења", поручио је Шинас.

Портпарол предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен такође је критиковао одлуку ЕРУ.

"Свакако је за жаљење да се забрани застава која је застава свих чланица ЕУ и других чланица Савјета Европе које учествују у такмичењу и која се често вијори поред националних заставе на јавним зградама", навео је он.

С друге стране, портпарол ЕРУ рекао је да је политика Евровизије о заставама ове године била иста као 2023. године и да је фановима дозвољено да носе само заставе земаља учесница и заставе у бојама дуге (ЛГБТ заставе).

Међутим, указује Политико, на снимцима прошлогодишње Пјесме Евровизије јасно се види мноштво застава ЕУ у публици.

На овогодишњој Пјесми Евровизије у шведском граду Малмеу побиједио је 24-огодишњи представник Швајцарске Немо са пјесмом "The Code".

Овогодишње такмичење било је једно од најспорнијих у историји Пјесме Евровизије пошто је било обиљежено низом сукоба у Појасу Газе, Украјини и у другим мјестима.

Уочи финала, хиљаде демонстраната окупило се у Малмеу, од којих су многи махали палестинским заставама.

Уз то, када је представница Израела Еден Голан изашла на сцену, једни су јој звиждали, док су јој други дали подршку.

Побjедник Пjесме Евровизије, који је случајно разбио свој трофеј, рекао је на конференцији за новинаре послије финала у суботу да се трофеј може поправити, а да је "можда и Евровизију потребно мало поправити".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана