ЕУ: Иран да прекине са изрицањем и извршењем смртних казни

Tanjug
Foto: Dw

БРИСЕЛ- Европска унија је данас позвала власти Ирана да одмах прекину са изрицањем и извршењем смртних казни демонстрантима, као и да без одлагања пониште недавне смртне казне које су изречене у контексту протеста који су у току и да обезбједе правичан процес свим притвореницима.


    У саопштењу ЕУ позива Иран да води досљедну политику ка укидању смртне казне.
    Министри спољних послова ЕУ су данас подржали тежњу иранског народа „за будућност у којој се поштују, штите и испуњавају њихова универзална људска права и основне слободе“.
 
   У том контексту, ЕУ „признаје водећу улогу жена и младих у позивању на одбрану ових норми и вредности“ и оштро осуђује „распрострањену, бруталну и несразмерну употребу силе од стране иранских власти против мирних демонстраната, укључујуц́и жене и дјецу, што је довело до губитка стотина живота, што је јасно кршење основних принципа садржаних у међународном праву“. 
    ЕУ тражи од Ирана да обезбеди право на мирно окупљање и осуђује ограничења у комуникацији, укључујући гашење интернета и позива Иран да осигура право на слободу изражавања. 

    Са састанка ЕУ министара послат је апел Ирану да престане са „произвољним притварањима као средством за утишавање критичних гласова и ослободе све оне који су неправедно притворени у вези са остваривањем права на мирно окупљање и слободу изражавања, укључујуц́и недавно ухапшене демонстранте као и децу, новинаре и бранитеље људских права“. 
 
   ЕУ такође оштро осуђује „широку употребу мучења, окрутног, нехуманог и понижавајуц́ег поступања према затвореницима у иранским затворима“.
    ЕУ подсец́а Иран на његове међународне обавезе према Бечким конвенцијама о дипломатским и конзуларним односима и одбацује „иранску праксу произвољног притварања страних држављана, укључујући лица са двојним држављанством“, и позива Иран да прекине узнемирујућу праксу „притварања невиних страних цивила у циљу остваривања политичке користи“. 
     ЕУ у саопштењу осуђује и сматра неприхватљивом било какав вид иранске војне подршке, укључујући испоруку беспилотних летелица Русији.
    ЕУ такође понавља своју јасну одлучност да Иран никада не сме да развије или набави нуклеарно оружје и подсјећа на иранске међународне обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана