ЕУ и Британија постигли договор о Сјеверној Ирској

ГС
ЕУ и Британија постигли договор о Сјеверној Ирској

БРИСЕЛ - Велика Британија и Европска унија постигле су договор након Брегзита о трговинском аранжману у Сјеверној Ирској.

Британски премијер Риши Сунак постигао је нови споразум са Европском унијом о трговинским правилима за Сјеверну Ирску након Брегзита и рекао је да ће то утрти пут за ново поглавље у односима.

На конференцији за новинаре са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, Сунак је рекао да су се двије стране сложиле да ублаже трговинска правила за британску провинцију и да својим законодавцима дају већу контролу над законима које морају да поштују.

- Задовољство ми је што могу да извјестим да смо сада направили одлучујући искорак - рекао је Сунак, додајући да су се сложили да промјене првобитни договор за Сјеверну Ирску, познат као протокол, како би се створио "Нови Виндзорски оквир " .

- Ово је почетак новог поглавља у нашим односима - рекао је.

Ово питање је једно од најспорнијих у вези са изласком Британије из Европске уније 2020. године. Сјеверна Ирска, имала је отворену границу са Ирском, чланицом ЕУ. Постојала је могућност да се угрози мировни споразум из 1998. године који је углавном окончао три деценије насиља у Сјеверној Ирској.

За Сунака, споразум означава стратегију високог ризика само четири мјесеца након што је преузео дужност. Он настоји да обезбиједи компромис и унаприједи односе са Бриселом - и Сједињеним Државама - а да не разбјесни дио своје странке која је највише везана за Брегзит.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана