Естонска премијерка запрепашћена руковањем Орбана с Путином

Tanjug
Foto: Sputnik

ТАЛИН – Слике на којима се премијер Мађарске, земље чланице Европске уније, рукује са руским предсjедником Владимиром Путином биле се веома непријатне и пркосиле логици, навела је данас премијерка Естоније Каја Калас.

"Како се руковати са злочинцем који је водио агресорски рат, посебно ако долази из земље с којом има историју какву има Мађарска?", рекла је Калас, која се сматра једним од највернијих украјинских браниоца. 

Она је алудирала на мађарски устанак из 1956. против Совјета, који су то разбили тенковима и јаким војним трупама у борбама, када је погинуло најмање 2.600 Мађара и 600 совјетских војника.

 "Није тако далека прошлост то што су Руси урадили у Мађарској", рекла је Калас. 

Естонска премијерка истакла је да Мађарска одржава блискије везе са Русијом од других држава ЕУ и сматра се кључним потенцијалним противником за доношење одлуке у децембру о отварању преговора о приступу Украјине Европској унији, за шта би била потребна једногласна подршка 27 чланица блока, пренио је Ројтерс. 

Орбан и Путин су у уторак одржали разговоре у Кини где се одржава самит иницијативе "Појас и пут". Како је пренијето на руској телевизији, Орбан је рекао Путину да никада није желио да се супротстави Москви, као и да покушава да спаси њихове билатералне контакте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана