Естонија легализовала геј бракове: „Пробили лед“ у средњој Европи

ГС
Естонија легализовала геј бракове: „Пробили лед“ у средњој Европи

ТАЛИН - Естонски парламент одобрио је данас закон о легализацији истосполних бракова, чиме је Естонија постала прва земља у средњој Европи која је то учинила.

Истосполни брак легалан је у већем дијелу западне Европе, али не и у средњоевропским земљама које су биле под комунистичком влашћу и чланице Варшавског пакта предвођеног Москвом, а сада су чланице НАТО-а и већином ЕУ.

Естонска премијерка: Брак и љубав се морају промовисати

- Моја порука средњој Европи је да је то тешка борба, али брак и љубав су нешто што морате промовисати - рекла је премијерка Каја Калас након гласања.

- Јако смо се развили у тих 30 година откако смо се ослободили совјетске окупације. Једнаки смо са земљама које дијеле исте вриједности - додала је.

Приједлог закона добио је 55 од 101 гласа у парламенту, од коалиције либералних и социјалдемократских странака коју је Калас окупила након увјерљиве побједе на изборима 2023. Закон ће ступити на снагу 2024. године.

Противници истосполних бракова 

У већински секуларној балтичкој земљи од 1,3 милона, 53 посто становништва подржало је истосполне бракове у анкети Центра за људска права 2023. Прије десет година подржавало их је 34 одсто.

Међутим, 38 одсто Естонаца још сматра хомосексуалност неприхватљивом. Истосполним браковима противи се руска мањина, која чини четвртину земље, а подржава их само 40 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана