Ескобар: Крајње вријеме да се формира ЗСО, временски оквир за примјену Охрида

Tanjug
Foto: Sputnik

ВАШИНГТОН- САД очекују да Београд и Приштина понуде временски оквир за пуну имплементацију Охридског споразума и иницијалне предлоге за формирање Заједнице српских општина (ЗСО), поручио је данас специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар и оцијенио да је крајње вријеме да се формира ЗСО.

"Очекујемо иницијалне предлоге за формирање ЗСО, али такође очекујемо и неки временски оквир за пуну имплементацију Охридског споразума. То значи да све стране морају да дођу припремљене'', рекао је Ескобар.
    
Коментаришући то што на 10. годишњицу потписивања Бриселског споразума још није формирана ЗСО, Ескобар је рекао да се слаже са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом у оцјени да је крајње вријеме да она буде формирана.
    
''Он је у праву. То је постојећа правна обавеза, и ми је подржавамо. У прошлој години видели смо позитивне сигнале у том смислу, пре свега због подршке међународне заједнице. Скорашњи споразум на Охриду даје један временски оквир који стране треба да користе како би се договориле о овом споразуму, укључујући и ЗСО. Говоримо о почетку маја, када ће стране говодити о овоме и другим постојећим обавезама'', казао је Ескобар.
    
На своју ранију констатацију да ће ЗСО бити формирана ''са или без Куртија'', он је рекао да ЗСО јесте дио Бриселског споразума и договора у Охриду, као и европског плана, и да је то нешто што до чега ће свакако доћи.
    
''Питање је само докле влада Косова жели да прихвати, односно пригрли постојеће обавезе, и да настави даље. Ја сам рекао да сам вољан да помогнем да се створи дијалог, како да ово буде победнички пут за обе стране. Мислим да овде не треба да постоји конфликт, већ да само постоји обавеза'', рекао је Ескобар.
    
Навео је да није на САД да одлуче по ком моделу ће ЗСО бити формирана, и да је то на странама које учествују у преговорима.

    ''Представници ЕУ су дали неколико предлога који су у складу са правилима ЕУ и уставности Косова, али две стране треба да одлуче шта је најбоље за њих'', закључио је Ескобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана