Ескобар: Циљ је да КиМ буде глобално признато

Tanjug
Foto: Стејт Дипартмент

ВАШИНГТОН - Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је вечерас да има контакт са свим земљама чланицама ЕУ које нису признале КиМ и да то поштују, али да је циљ не само да КиМ буде признато у ЕУ, већ глобално.

Он је приликом представљања извјештаја за Западни Балкан "Стабилност и безбедност на Западном Балкану: Процена политике САД", пред Одбором за спољне послове

Представничког дома Конгреса САД, рекао да то неће бити могуће док Приштина не примени договорене споразуме и не дође до нормализације односа.

"Битно нам је да Косово буде дио ЕУ, НАТО и УН, али то је немогуће док се не примијени споразум. Потребно је да се покрене глобална кампања признања не само за ЕУ. Зато охрабрујемо владу косова да примени договорено и обезбеди функционалност", рекао је он.

 Он је на питање једног члана Одбора о наоружавању Србије из Кине и Русије, казао да је Србија од почетка рата у Украјини драстично смањила увоз наоружања из Русије, да још увози из Кине, али да би он волео да види више ангажовања европских и америчких компанија на том пољу.

 Говорећи о региону, он је истакао да је корупција проблем у целом региону Западног Балкана, али да је Црна Гора направила значајне кораке по том питању.     

"Црна Гора је најбрже растући кандидат за ЕУ. Наставићемо да подржавамо реформе и истраге злочина", рекао је он.

На питање једног члана одбора о утицају Кине, Ескобар је рекао да Кина има утицај прије свега јер подржава инфраструктурне пројекте, како би ширила политички утицај. 

"Увек постоји политичка цијена економских пројекта. Ствари морају да буду много транспарентније. Што су земље усаглашеније са тржиштем ЕУ, то је боље. Западни Балкан је био најбрже растући регион пре свега у ИТ сектору, али потребна је већа транспарентност и више ЕУ инвестиција", оцијенио је он.
  

 Истакао је и да је погубна зависност од руских енергената и да је потребно да се у том смислу створи одржив и независан сектор. 
 

  "Албанија ће ускоро постати увозник енергената за регион", рекао је он.
  

 Додао је да се ту утицај Русије најбоље види кроз дезинформације.
 

"Што прије помогнемо региону биће независнији и да се одупре том утицају", рекао је он.

Када се ради о БиХ он је казао да су санкције у Републици Српској дале ефекте.
  

"Ми подржавамо мултиетнички састав БиХ и суверенитет. Координирамо са ЕУ и другима око давања новца. Санкције су ефикасне", рекао је он.
  

 Као још један од проблема у региону он је истакао и неефикасност институција.

 "Један од стубова наше политике је да створимо стабилне институције и друштво, независне институције", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана