Ердоган уочи другог круга предсједничких избора: Искористите ваше демократско право

Анадолија
Foto: Архива

ИСТАНБУЛ- Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган захвалио је бирачима у иностранству који су изашли на биралишта на изборима 14. маја и позвао их да изађу на биралишта и у другом кругу предсједничких избора 28. маја.

Ердоган је на Твитер налогу упутио поруку турским бирачима који живе у иностранству.

"Драги наши држављани који живите у иностранству, успјешно смо завршили први круг избора у којем сте у рекордном броју изашли на биралишта", казао је Ердоган, додајући да су многи бирачи у иностранству гласали за њега и Народни савез.

"Нисте подлегли покушајима припадника терористичке организације да вас застраше и изврше притисак. Додатно сте ојачали демократију у Турској, учинили сте све нас поноснима."

Изразио је дубоку захвалност бирачима у иностранству на искреном и демократском ставу који су показали.

"Сада је пред нама други круг предсједничких избора. Сутра (субота, 20. маја) почиње гласање у иностранству и на граничним прелазима. Тражим од вас да искористите ваше демократско право и надам се да ћемо из овог теста изаћи чисте савјести", додао је Ердоган.

Ердоганов Народни савез предвођен владајућом Странком правде и развоја (АК Парти) освојио је већину у парламенту.

На предсједничким изборима нити један кандидат није освојио већину гласова па ће у нову изборну утрку 28. маја ићи актуелни турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који је у првом кругу освојио 49,5 посто гласова, и лидер турске опозиције Кемал Киличдароглу који је у првом кругу добио 44,89 посто гласова.

Одзив бирача на изборима у земљи био је 88,92 посто, а одзив турских држављана у иноземству 52,69 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана