Ердоган: У земљотресима срушено или у већој мјери оштећено више од 214.000 зграда

AA
Foto: AP

АНКАРА – Предсједник Републике Турске Рецеп Тајип Ердоган изјавио је како је у прошломјесечним разорним земљотресима који су погодили југу земље срушено или у великој мјери оштећено више од 214.000 зграда.

“У овом тренутку утврђено је да имамо 608.000 неовисних секција у 214.000 зграда које су се срушиле или су тешко оштећене и биће све уклоњене“, рекао је Ердоган на састанку у Истанбулу с високорангираним турским званичницима, укључујући потпредсједника Фуата Октаја, челника парламента Мустафу Сентопа, директора комуникација Фахретина Алтуна и министре у Влади.

Ердоган је такође казао да ће се прецизан број зграда и кућа које ће се поново градити у земљотресима погођеним регијама знати након што процјена штете буде готова.

Казао је да нове зграде неће бити више од три или четири спрата и углавном ће у њима бити трособни станови.

“Циљ нам је оживјети наше градове с разумијевањем које ће одржати наша историјска и културна добра живима и такође их ојачати против катастрофа“, истакао је Ердоган и додао да ће насеља бити измјештена из равничарских котлина ка брдовитом и чвршћем тлу.

Више од 45.000 људи погинуло је од посљедица земљотреса који су јужне турске регије погодили 6. фебруара. Радило се о два потреса магнитуде 7,7 и 7,6 степени са епицентром у провинцији Кахраманмарас, а у данима након тога регистрирано је још око 12.000 накнадних подрхтавања тла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана