Ердоган: Шведска и Финска морају да депортују или изруче 130 терориста Анкари

Танјуг
Ердоган: Шведска и Финска морају да депортују или изруче 130 терориста Анкари

АНКАРА - Шведска и Финска морају да депортују или изруче 130 терориста Турској прије него што турски парламент одобри кандидатуре Штокхолма и Хелсинкија за улазак у НАТО, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Ердоган је, касно у недељу, рекао да би захтјев за чланство у НАТО-у прошао у турском парламенту, Шведска и Финска морају да изруче више од 100, односно око 130 терориста.

Фински политичари су Ердоганов захтјев протумачили као одговор на инцидент у Стокхолму прошле седмице када је током протеста лутка с ликом Ердогана била обешена за ноге, пренио је Ројтерс.  

"Ово је морала бити реакција, вјерујем, на догађаје протеклих дана", рекао је фински министар спољних послова Пека Хависто за YЛЕ.

Хависто је рекао да није упознат са новим званичним захтјевима
из Турске. 

Као одговор на инцидент у Штокхолму, Турска је отказала планирану посету предсједника шведског парламента Андреаса Норлена Анкари, који је умјесто тога у понедељак допутовао у Хелсинки.

Шведски премијер Улф Кристершон рекао је у понедјељак да је његова земља у "добром положају" да обезбједи да Турска ратификује кандидатуру Штокхолма за НАТО. 

Ердоганов портпарол Ибрахим Калин рекао је у суботу да истиче вријеме да турски парламент ратификује захтјеве Шведске и Финске за улазак у НАТО прије предсједничких и парламентарних избора који се очекују у мају.

Турска је саопштила да посебно Шведска мора прво да изручи
курдске милитанте и групе које Анкара оптужује за покушај државног удара 2016. године.

Две нордијске државе су прошле године у мају поднијеле захтјев за улазак у НАТО након руске инвазије на Украјину, а њихов захтјев морају да одобре свих 30 држава чланица Алијансе. До сада је то учинило њих 28, осим Турске и Мађарске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана