Ердоган: Спасиоци извукли више од 8.000 особа из рушевина

Анадолија
Ердоган: Спасиоци извукли више од 8.000 особа из рушевина

АНКАРА - Турска је захвална свим државама на помоћи коју су пружиле у акцијама потраге и спашавања и напорима подузетим након разорних земљотреса, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Ердоган је у видео поруци поводом Свјетског самита влада у Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима казао да су тимови за спашавање досад извукли више од 8.000 живих особа из рушевина зграда након земљотреса који су погодили јужну Турску у понедјељак прошле седмице.

Додао је да је више од 81.000 људи повријеђених у земљотресима већ отпуштено из болница.

-Желио бих још једном да се захвалим свим пријатељским и братским државама које даноноћно прикупљају помоћ за наш народ, подржавају наше напоре у потрази и спашавању са својим тимовима и мисле на нас у молитвама - казао је Ердоган.

Истакао је да се Турска суочава са једном од “највећих природних катастрофа” не само у својој историји већ и у историји човечанства.

Нагласио је да Турска никада неће заборавити пријатељство других држава у овим тешким данима. Ердоган је истакао да је ова катастрофа “још једном показала важност међународне солидарности”.

Подсјетио је да је Турска примила поруке подршке и саучешћа из више од 100 држава.

Два разорна земљотреса јачине 7,7 и 7,6 степени по Рихтеру 6. фебруара погодила су јужне дијелове Туркиyе с епицентром у провинцији Кахраманмараш, а бројне спасилачке екипе и даље предано раде на акцијама потраге и спашавања људи заробљених у рушевинама зграда.

У Турској је погинуло више од 31.600 особа, а више од 80.000 је повријеђено.

Земљотреси су такође погодили и неколико других држава и изазвали велика разарања на сјеверу Сирије гдје је број погинулих премашио 3.600.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана