Ердоган: Не слажем се са негативним ставом према Путину

Срна
Foto: Анадолија

АНКАРА - Турски предсједник Тајип Ердоган изјавио је вечерас да се не слаже са негативним приступом који други лидери показују према његовом руском колеги Владимиру Путину.

Ердоган је рекао новинарима након што је присуствовао засједању Генералне скупштине УН Њујорку да се Русија “не може занемарити”, пренијели су турски медији.

Он је поновио да се нада да би се са Русијом и Украјином могло пронаћи рјешење за оживљавање црноморске иницијативе за извоз жита.

„Мислим да је овакав став погрешан, јер је Русија необична земља. Русија заузима значајно мјесто и по површини и по свом положају у свијету. Дакле, Русија је практично једна од водећих земаља у свијету у производњи житарица. Таква земља се не може занемарити”, рекао је Ердоган новинарима у Њујорку, на маргинама заседања Генералне скупштине УН.

 Ердоган је рекао да Анкара планира да настави позитивне односе са Русијом.

„Ми ћемо одржавати наше односе са Русијом на позитиван начин јер смо веома узбуђени што ćемо претворити регион Тракију у западној Турској у гасно чвориште“, рекао је предсједник Турске, пренијела је агенција Анадолија.

Према његовим ријечима Турска, за разлику од Европе, нема недостатак природног гаса јер око половине својих залиха добија из Русије.

„Европа доживљава озбиљну несташицу природног гаса. Ми, с друге стране, немамо несташицу природног гаса за индустрију и тако даље. Сада долази зимска сезона. Надам се да се више неćемо суочити са овим проблемом“, навео је Ердоган.

Он је рекао да Турска ради на испоруци милион тона руског жита у Африку и да ће о овом питању разговарати са Катаром, који ће, како је навео, пружити финансијску подршку овом процесу.

Ердоган је најавио да ће Турска и Израел ускоро почети да предузимају заједничке кораке у енергетском сектору и да ће двије земље управљати енергетским мрежама према Европи преко Турске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана