Ердоган окривио турску опозицију да жели да искористи фудбалски спор

Танјуг
Ердоган окривио турску опозицију да жели да искористи фудбалски спор

ИСТАНБУЛ- Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган окривио је опозиционе странке да у своју корист желе да искористе спор између два позната турска фудбалска клуба и званичника Саудијске Арабије.

Финале фудбалског Суперкупа Турске, које је у петак требало да буде одиграно у Саудијској Арабији, одложено је на неодређено вријеме након што су ривали из Истанбула, Галатасарај и Фенербахче, одбили да изађу на терен и вратили се кући, преноси АП.

Стотине навијача оба клуба отишле су прије зоре на аеродроме у Истанбулу да их сачекају, поздраве и пруже им подршку.

У заједничком саопштењу Турске фудбалске федерације и клубова, објављеном у петак, као разлог за одлагање утакмице наводе се "организациони поремећаји" и захваљују се Саудијској Арабији на напорима у организацији утакмице.

Медији су пренијели да је спор настао због играча који носе дресове са ликом Мустафе Кемала Ататурка, оца-оснивача модерне, секуларне турске државе, уз Ататуркову максиму "Мир у кући, мир у свијету".

У 2023. години се навршило 100 година од када је Ататурк прогласио модерну Турску и оба клуба су у том духу инсистирала да се утакмица игра на домаћем терену, а не у Саудијској Арабији.

Раније су турски медији објавили да се турска химна неће свирати у Саудијској Арабији и да турске заставе неће бити дозвољене на стадиону, али турски званичници су демантовали те тврдње.

Ово питање је постало актуелно током викенда и појављивало се нашироко у опозиционим медијима, међутим, провладини медији, као и клубови, фудбалски савез и турски политичари. остали су углавном тихи, наводи АП.

Турски, конзервативни предсједник прекинуо је ћутање у суботу касно увече током церемоније додјеле награда.

-Желимо да турски спорт, посебно фудбал, буде тема, али не тема спорова, већ успјеха. Претварање спорта у тему дневно-политичког ривалства је погрешно и не користи нашем спорту -поручио је Ердоган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана