Ердоган: Обустава извоза уранијума и злата у Француску освета за колонијалну бруталност

Срна
Ердоган: Обустава извоза уранијума и злата у Француску освета за колонијалну бруталност

АНКАРА - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је обустава извоза уранијума и злата из Нигера у Француску освета за бруталност Париза из колонијалне ере.

”Француска је у прошлости имала одређену праксу у Алжиру, Руанди и Малију, што је ушло у евиденцију цијелог свијета. Посебно их Африканци добро познају. Нигер је у потпуности зауставио испоруку злата и уранијума у Француску. Ово је одговор на угњетавање током година”, рекао је он.

Обраћајући се новинарима послије молитве петком у Истанбулу, турски предсједник је рекао да његова земља ради на очувању добрих односа са афричким земљама.

Више медија је ове неђеље објавило да су побуњеничке вође у бившој француској колонији наредиле прекид извоза робе у Француску, али и у САД. Француска енергетска компанија Орано, која управља рудницима уранијума у Нигеру, демантовала је те тврдње 1. августа и поново јуче, рекавши да њени локални тимови “обезбјеђују континуитет пословања” у рудницима “Арлит” и “Акокан”.

Елитна предсједничка гарда збацила је предсједника којег подржава Француска прошле неђеље у Нигеру, преузевши контролу над земљом богатом уранијумом. Нигер снабдијева до 17 одсто потреба за уранијумом у Француској, која се ослања на нуклеарну енергију за производњу електричне енергије у недостатку јефтиног руског фосилног горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана