Ердоган: Нетанијахуа смо обрисали, нема преговора с њим

Танјуг
Ердоган: Нетанијахуа смо обрисали, нема преговора с њим

АНКАРА - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да више не може да прича са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, након бомбардовања Газе, пренијели су турски медији.

-Нетанијаху више није неко са ким можемо да причамо. Обрисали смо га и одбацили - рекао је Ердоган новинарима након повратка са самита из Казахстана.

Ердоган је, међутим, додао да ће његов министар спољних послова и шеф обавештајних служби и даље разговарати са "израелском страном", као и са Хамасом и осталим палестинским групама, пренио је "Тајмс оф Израел".

Ердоган је поновио могућност да Турска буде гарант сваких потенцијалних разговора за дуготрајан мир између Израела и Палестинаца.

-Уколико Грчка, Енглеска и Турска могу да буду гарант на Кипру, зашто не може бити слична структура и у Гази - рекао је Ердоган, алудирајући на споразум из 1960. године о Кипру.

Он је додао да Анкара "преузима иницијативе и развија опције" да се дође до мира.

Критикујући међународну подршку Израелу, Ердоган је рекао да је "цијели Запад, посебно Америка, на израелској страни" и да људи "не треба да очекују поштен став" Европске уније по питању Газе.

-ЕУ није заузела поштен став према сукобу Израела и Хамаса и ситуацији у Гази, због чега је повјерење у европски блок „дубоко уздрмано" - пренео је јавни сервис "Хабертурк".

Подршка коју земље ЕУ пружају Израелу произилазе из "њихових дугова" око Холокауста, додао је Ердоган, преноси Ројтерс.

Ердоган је рекао и да Газа мора да буде дио независне, суверене палестинске државе када се заврши рат, а Анкара неће прихватити никакве планове у којима се "постепено бришу Палестинци" из историје.

Анкара повукла амбасадора

Турска је повукла свог амбасадора у Израелу на консултације због хуманитарне кризе и текућих израелских напада у Гази, саопштило је данас турско Министарство спољних послова.

Израелски представници у Турској напустили су земљу прошлог мјесеца из безбједносних разлога, након што су широм земље избили протести као знак подршке Палестинцима.

Израел је касније саопштио да је повукао своје изасланике да би извршио процјену билатералних односа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана