Ердоган: Нема мира док Израел не призна Палестину

Танјуг
Ердоган: Нема мира док Израел не призна Палестину

Не може да буде мира док Израел не призна основна права палестинског народа и оснивање државе Палестине у границама из 1967. године, рекао је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Турски предсједник је рекао да позиви на мир у Појасу Газе, гдје је у израелским нападима убијено више од 28.000 људи, "нажалост, остају безуспјешни због негативног приступа САД", пренела је Анадолија.

Обраћајући се новинарима послије повратка из Египта након једнодневне службене посјете, Ердоган је рекао да ставови које је изнио током почетка сукоба у палестинској енклави сада имају одјек на Западу.​​​​

Ердоган је рекао да напади на Појас Газе, који трају од 7. октобра, одражавају "уобичајени недостатак савјести" Израела, и нагласио да сигурност људи у региону "не може бити угрожена".

"Свијет не може занемарити да рјешење лежи у независној, сувереној палестинској држави са главним градом у источном Ал-Кудсу (Јерусалиму) на основу граница из 1967. године. Је ли усмјеравање цивила у наводно сигурне зоне пред напад у складу с хуманитарним вриједностима, законима ратовања, међународним правом, људским правима?", упитао је турски предсједник.

Најавио је наставак сарадње Турске и Египта с циљем рјешавања палестинског питања у смислу проналажења одрживог рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана