Ердоган: Европске лидере је захватила срамота због Холокауста

СРНА
Ердоган: Европске лидере је захватила срамота због Холокауста

АНКАРА - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Израел користи сва савремена средства ратовања, укључујући пријетње бацањем атомских бомби на жене, дјецу и старце, док западне земље оклијевају да употребе и израз "прекид ватре", оцијењујући да је европске лидере ''захватила срамота због Холокауста''.

"Срамота због Холокауста захватила је европске лидере. Не само званичници, већ и западни интелектуалци, новинарске организације и организације за људска права настоје да оправдају Израел.

Израелска администрација такође користи Холокауст као штит за нападе који представљају геноцид против Палестинаца", рекао је Ердоган након седнице Владе, преноси агенција Анадолија.

Он је упозорио да Израел покушава да сломи отпорност становника Газе намерним бомбардовањем болница у опкољеној енклави. "Израелу и његовим присталицама које користе сва модерна ратна средства против деце, жена, стараца ће се судити у савести човечанства", рекао је турски лидер и додао да је од почетка сукоба у Гази, та палестинска енклава "доживела злочине и окрутност сличне онима у средњовековним крсташким ратовима и Другом свјетском рату".

Ердоган је истакао да је Турска "једина земља" коју Израел не може назвати антисемитском.

"Не можете да видите такву мрљу срама у прошлости Турске. Ако не реагујемо на оно што се дешава у Гази, нећемо моћи да спријечимо да окупаторски фанатизам сутра дође до наших земаља", поручио је.

Он је поновио да подржава народ Газе који се бори да преживи "под неморалним и гнусним" нападима Израела и додао да је у Египат отпремљено око 800 тона хуманитарне помоћи из Турске.

Након што је погођена једина онколошка болница у Гази, Ердоган је навео да је у Турску пребачено укупно 88 пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана