Ердоган: Без Менендеза на сцени, могућа куповина ловаца Ф-16 од САД

Танјуг
Ердоган: Без Менендеза на сцени, могућа куповина ловаца Ф-16 од САД

АНКАРА -Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Турска треба искористи проблеме са законом америчког сенатора Боба Менендеза као прилику да купи америчке борбене авионе Ф-16, које је раније тражила.

"То што Менендез није на сцени је предност", рекао је Ердоган новинарима у авиону на повратку из посјете Азербејџану.

Он је истакао да су Менендез и "други који слично размишљају", не само по питању куповине Ф-16, већ и по другим питањима, спроводили "опструктивне акције" против Турске, преноси Ројтерс.

"Очекујемо јасан одговор САД по том питању сада. Надамо се да ћемо без више одлагања добити позитиван одговор", поручио је Ердоган.

Менендез, сенатор из редова демократа, који је у САД са супругом Надин оптужен за примање мита у замјену за коришћење моćи и утицаја, као предсједник Одбора за спољне послове дуго се противио потенцијалној продаји Ф-16 Турској и критиковао Ердоганов однос према људским правима.

Турска, која је чланица НАТО-а, затражила је у октобру 2021. године да купи 40 ловаца Ф-16 и 79 комплета за модернизацију својих ратних авиона.

Администрација председника Џозефа Бајдена подржава ту купопродају вриједну 20 милијарди долара, али уз услов да турски парламент ратификује кандидатуру Шведске за чланство у НАТО-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана